Agenda Construcțiilor – Metaverse vine cu noi perspective și noi posibilități pentru arhitecți

Scurt interviu ...

În ultimii doi ani am dezvoltat predominant proiecte pe zona de rezidențial – atât locuințe colective cât și locuințe individuale, private și în complexe rezidențiale. Există o cerere constantă pentru locuințe noi de tip apartamente în cadrul unor ansambluri rezidențiale ce vin cu concepte îndrăznețe dar și facilități pe măsură. Pentru locuințele individuale, amplasate pe terenuri private sau în cadrul unui complex, cererea a crescut considerabil în contextul pandemiei, în acest moment primează suprafața locuibilă și cererea pentru o oază de liniște și verdeață.

Un tip de investiție de care ne bucurăm că este în plină dezvoltare, este redescoperirea patrimonului și transformarea unor clădiri iconice în spații de birouri sau locuințe. În continuare există cerere pentru clădiri de birouri și funcțiuni publice, atât în zone centrale cât și în zonele predominate de clădiri office.   

O mare parte din proiectele noastre sunt recent finalizate sau în execuție, urmând să intre pe piață cel târziu în 2023. Există și proiecte care sunt faza de autorizare, dar având în vedere etapele de parcurs, demararea execuției pentru acestea se estimează pentru toamnă 2023.

Compania împreună cu echipa internă și partenerii de proiectare, oferă servicii complete de proiectare. În calitate de proiectant general Răzvan Bărsan + Partners realizează servicii de proiectare specialitatea Arhitectură, Structură, Instalații, Securitate la Incendiu, Sistematizare verticală, Studii specifice precum Studii nZEEB, Amenajare și Design Interior, Project Management.

Anul 2021 pentru noi a fost un an productiv, foarte profitabil, am initiat proiecte noi cu diferite concepte. Ne-a ajutat in dezvoltarea creativitatii si in a oferi o perspectiva arhiecturala „verde” clientilor nostri. Oamenii vor medii tot mai sigure, mai curate, mai moderne, atat in mediul urban cat si suburbii.

Începutul anului este în continuare marcat de potențialul unor proiecte îndrăznețe, în continuare investitorii studiază piața și încearcă să anticipeze ce tip de investiții vor deveni profitabile.  Pe termen scurt, din experiența pe care o avem cu clienții noștri, este o perioadă bună pentru cercetare și proiectare, chiar dacă pe termen mediu se estimează o prelungire sau decalare a termenelor de execuție. Factorul care creză o situație tensionată este mai degrabă de componentă economică, pe fondul scumpirilor generalizate, însă jucătorii mari din piață folosesc acest moment să planuiască mai bine investițiile, nu să se retragă.

De cand a intrat in vigoare Nearly Zero Energy Buildings, la inceputul anului 2021, am inceput sa dezbatem acest subiect impreuna cu colaboratorii nostri ingineri. Odata cu cresterea preturilor materialelor de constructie tindem sa credem ca aceasta tema este resimtita de toata societatea. Aceste scumpiri au generat bugete mai mari de investitii, iar o parte dintre clientii nostri o integreaza in planul de afacere tocmai pentru a nu se opri dezvoltarea. Prima majorare a pretului a fost a energiei electrice care contribuie la majorarea bugetului de executie, iar apoi a fost urmat pretul lemnului si metalului.

Având în vedere obligativitatea studiilor impuse prin Certificatele de urbanism, majoritatea investitorilor se alinizează la normele privind optimizarea consumului. Lucrăm îndeaproape cu specialiști avizați în acest domeniu, care studiază pentru fiecare proiect performanțele clădirilor. Se văd schimbări privind utilizarea unor echipamente de instalații performante sau cel puțin optimizate pentru un consum mai redus și nivel scazut de poluare, dar și prin recomandarea unor sisteme diferite sau a unor materiale potrivite din punct de vedere termic. Cel mai mare impact il vedem la investitorii ansamblurilor rezidențiale cu peste 50 de unități de locuințe, unde implementarea standardelor nZEB este deja normalitate.

Observăm o diversitate în tipul de solicitări primite, atât din partea clienților privați cât și din partea investitorilor mari. Cu siguranță ne dedicăm o mare parte din timp procesului de creație iar arhitectura pe care dorim să o materializăm este modernă, îndrezneață și actualizată pentru secolul tehnologiei. Viziunea estetică trebuie să impresioneze fără a face rabat de la funcționalitate, facilități pentru utilizatori și fără a afecta sau impacta negativ zona în care se dezvoltă.

Ca si societate suntem intr-o continua dezvoltare, intotdeauna apar software-uri noi care ne pot eficientiza munca, incepand de la arhitectura pana la managementul proiectelor. Avem in dezbatere un nou mediu de lucru prin utilizarea tehnologiilor VR care pot completa fluxurile traditionale de lucru si care ne pot ajuta la asistarea unui nou univers, cel virtual – Metaverse.

In Metaverse, arhitectii se vor axa pe modelare 3D si isi vor integra cunostintele profesionale in multiple ramuri: user interface, content design si de ce nu, character design. Dar provocarile sunt multiple si pentru noi: Vom avea limitari in ceea ce priveste arhitectura? Putem dezvolta fantezii ale orasului ideal? Ce tip de arhitectura vom folosi? Universul va fi infinit?

Abia asteptam sa implementam procesul arhitectural new-age!